Daar sta je dan.
En nu?

Overnachten

Hoe kun je het beste te werk gaan bij het zoeken van een slaapplaats voor de nacht? Voor ieder budget is wel een accommodatie beschikbaar.

Geld

Zonder geld kom je nergens. Maar hoe kom je aan geld in Peru, Bolivia en Ecuador? En hoe geef je het weer uit?

Dagtrips

In je reisgids vind je de mooiste en bijzonderste plekken om te bezoeken. Maar hoe kun je zo'n dagtrip het beste aanpakken?

Waarmee ga jij reizen?












Bus

De Python in de Efteling eng? Dan heb je nog nooit in het meestgebruikte vervoermiddel van Zuid-Amerika gezeten: de bus. Inhalen in bochten met 100 kilometer per uur, maar komen doe je er, vroeg of laat...

Taxi

Gebruik zoveel mogelijk officiele taxi's (vaak witte of gele, staat in je reisgids) en laat je niet oplichten. Spreek vantevoren een prijs af. Vermijd over het algemeen overigens taxi's met sterk getint glas; die zijn vaak minder betrouwbaar. Taxichauffeurs zijn altijd in voor een praatje: interessant en goed om je Spaans te oefenen. Motortaxi's zijn vaak erg goedkoop en zijn een leuke manier van reizen door de stad.

Minibusje

In de stad en op het platteland rijden vaak minibusjes. Ze zijn vaak volgepropt met mensen en dan nog kunnen er nog meer bij. Net als de 'lijndiensten tussen steden' kun je deze busjes ook overal langs de kant van de weg aanhouden. Achter de ruit staan de plaatsen waar hij langskomt.

Vliegtuig

Vliegen in Peru, Bolivia en Ecuador is erg duur vergeleken met de bus. Het is natuurlijk wel erg handig voor reizen over grote afstanden. Vlieg je vanaf Lima (Peru) vergeet dan niet om de verplichte luchthavenbelasting contant op zak te hebben. Dit is $25 voor internationale en $15 voor binnenlandse vluchten.

Trein

Met de trein reizen kan niet op veel plaatsen. Mocht je de mogelijkheid hebben, dan is het wel erg leuk om te doen. Een bijzondere treinreis is die langs de 'duivelsneus' (nariz del diablo) in Alausi, Ecuador. Veel trajecten worden overigens opgeheven, dus kijk niet vreemd op wanneer een trein niet rijdt.

Bustips

  • Lange rit voor de boeg? (In Peru vaak zo'n 10 uur) Neem dan genoeg eten mee; de eettenten onderweg kun je niet altijd vertrouwen.
  • Grote hoogteverschillen? Neem voor de zekerheid een pil tegen hoogteziekte (soroche) mee.
  • Let goed op of je tas er tijdens een tussenstop niet wordt uitgehaald.
  • Gebruik je slaapzak als deken tijdens nachtritten.
  • Reis op gevaarlijke routes zoveel mogelijk overdag.


Koningaap - Peru

De Zuid-Amerikaanse keuken

Als backpacker zul je niet altijd en overal culinaire hoogstandjes voorgeschoteld krijgen. Toch kun je met een beetje moeite meestal wel een lekkere maaltijd vinden.Het eten in restaurantjes in goedkoop. Ook voor de Zuid-Amerikanen. Het kost dan ook geen moeite om een restaurant te vinden, maar een goed restaurant is -in kleinere dorpen- vaak wel ver te zoeken.

De 'restaurants'

Iedereen die denkt te kunnen koken en een benedenverdieping vrij heeft, kan een restaurant beginnen. Deze restaurants kunnen beter omschreven worden als 'lokale eetgelegenheden'. De tafels hebben er steevast een rood tafelkleed met daaroverheen een glasplaat (makkelijk schoonmaken) en de stoelen zijn bekleed met rood nepleer. De tl-buizen aan het plafond laten je duidelijk zien wat je op je bord hebt.


De maaltijden

Wil je proeven van de echte lokale keuken, dan krijg je patat, rijst en vis/vlees. Wie iets verder zoekt kan echter ook leuke restaurantjes vinden. Vooral in meer toeristische plaatsen is dit niet moeilijk. Hier word je de restaurants ingesleurd. In tegenstelling tot de lokale tenten, kun je hier vaak wel gevarieerd eten.

Menu's

Voor wie op zijn budget let, zijn de menu's een uitkomst. Voor een zeer laag bedrag krijg je een driegangenmaaltijd. Je vindt ze op borden die restaurants buiten hebben hangen. Ze worden 'menu del dia' genoemd. Andere termen die je op de borden ziet zijn 'almuerzo' (lunch) en 'cena' (avondeten)

Overnachtingen: een verhaal apart

Als backpacker moet niet veel luxe verwachten wanneer je op zoek gaat naar een geschikte slaapplaats. Afhankelijk van je budget kun je een keuze maken uit een ruim aanbod.

Aan hostels is er in Zuid-Amerika geen gebrek. Globaal zijn ze te onderscheiden in twee typen: de 'luxe' backpackers hostels en de zeer basic 'lokale' hostels. De luxere hostels zijn te vinden in grote en toeristische plaatsen. Je kunt er vaak boeken ruilen, tips krijgen voor dagtrips en soms kun je er ook wat te eten krijgen.

Een hostel zoeken
Bij het busstation wachten ze je vaak op: de 'hosteleigenaren'. Vaak zijn dit lokale mensen die provisie krijgen wanneer ze jou naar een hostel brengen. Luister goed naar hun verhaal, het kan een goed hostel zijn. Je kunt ook gewoon de straten afstruinen of zoeken in je reisgids (bijvoorbeeld Lonely Planet). Tips van andere reizigers blijven natuurlijk het beste.

'Neem ik de kamer of niet?'
Vraag voor je akkoord gaat of je de kamer mag zien. Staat de kamer je niet aan? Vraag dan om een ander of ga op zoek naar een ander hostel. Kies je hem toch, dan krijg je er gauw spijt van. Zorg dat alles je duidelijk is wanneer je akkoord gaat. Wat is de prijs bijvoorbeeld precies. Is die per kamer? Of per persoon? Ook is het niet vanzelfsprekend dat het warme water de hele dag beschikbaar is. Vergeet ook hier niet af te dingen.

Isla del Sol in Lake Titicaca


Pinnen

Veruit het makkelijkst is het om te pinnen. Pinautomaten zijn in vrijwel alle grote plaatsen te vinden, al moet je wel opletten welke geschikt zijn voor jouw pas. Met je Europas kun je terecht bij de 'Maestro' betaalautomaten. De andere automaten zijn geschikt voor een VISA card. Wil je dus echt zeker van je zaak zijn, zorg dan dat je beide passen hebt.

Vals geld

Het zal je opvallen dat vrijwel iedereen bankbiljetten tegen het licht houdt om te zien of ze niet vals zijn. Doet dit zelf ook, want het is zonde als je een biljet nergens meer uit kunt geven. Let op de kwaliteit van het papier en wees vooral voorzichtig wanneer er plakband op zit. Vraag desnoods aan de mensen daar hoe je een vals biljet herkent, ze weten namelijk precies waar je op moet letten. Heb je toch vals geld? Een taxichauffeur in de avond merkt dit vaak niet op.


Geld halen

Je kunt op een aantal manieren aan je geld komen. Allereerst natuurlijk met een credit card. Hier zijn vaak weer flinke kosten aan verbonden. Bij het inwisselen van travelers cheques moet je vaak ook commissie betalen, maar deze is bij kleine wisselkantoortjes vaak onderhandelbaar. In toeristische steden is de concurrentie tussen de kantoortjes soms zo groot, dat je geen commissie hoeft te betalen. Ze halen hun winst uit het koersverschil.

Afdingen

Ook in deze landen is het normaal dat je afdingt. Dit is in het begin niet eenvoudig, vooral omdat je 'normale' prijs niet weet. En ook die kan van plaats tot plaats weer erg verschillen. Zo zijn vruchten in de bergen vaak duur en is het mineraalwater op moeilijk bereikbare plaatsen flink aan de prijs. Kortom veel oefenen en je zult zien dat het lukt. De verkoper zal het nog leuk vinden ook, dat je hun spel meespeelt.

Wisselkoersen

  Peru Bolivia Ecuador
Munteenheid (Nuevo) Sol Boliviano Amerikaanse Dollar
€ 1,- S./ 3,85437 Bs. 9,49516 $US 1,37418
$US 1,- S./ 2,80497 Bs. 6,90965 -
* Koers op 7 april 2014. Bron: XE.com

Checklist

  • Je pinpas (alle pinautomaten)
  • $ 50,- (voor je weet maar nooit)
  • Credit card (voor het uiterste geval)
  • Travelers cheques (voor noodgevallen, maar soms ook goedkoper dan pinnen)

Alleen of met een gids?

Je hebt vaak twee keuzes: je gaat mee met een touragency of je gaat op jezelf. Het heeft allebei z'n voor- en nadelen natuurlijk. Zo is het veel duurder als je met een touragency meegaat, maar heb je wel de gezelligheid van je een groep. Als je die graag hebt natuurlijk. Als je alleen gaat ben je veel vrijer om te doen en te laten wat je wilt. Tijdens onze reis gingen we dan ook alleen met een tour mee, wanneer de plek anders niet te bereiken was.



Zelf op pad

Het leukst is het natuurlijk om zelf op pad te gaan. Het is vaak wel een heel avontuur. Eerst de goede bus zien te vinden en dan onderweg op de goede plek uit zien te stappen.

Tip voor de ritprijs: vraag aan andere passagiers wat zij betalen. De meeste 'conducteurtjes' zijn oplichtertjes in spé. Je zult zien dat ze je dan vaak meer waarderen en je tips geven voor de trip van die dag!

Het boeken van een tour

In plaatsen waar iets 'te beleven' is, vind je ze overal: de touragencies. Met prachtige foto's en verhalen proberen ze je naar binnen te lokken. Wil je met een tour mee, shop dan eens rustig rond en vraag tips aan andere reizigers. Soms kunnen er namelijk erg grote (prijs)verschillen zijn.

Prijs en andere afspraken

Heb je een geschikt bureau gevonden? Probeer dan zeker om af te dingen. Ze rekenen er haast op dat je dit doet en je kunt erop rekenen dat je mede'tourgenoten' dit ook hebben gedaan. Maak daarnaast goede afspraken en vraag door wanneer dingen je niet duidelijk zijn. Is er een Engels-sprekende gids bijvoorbeeld? Is er een minimum aantal deelnemers? Is er een studentenkorting?

Zegening van auto's in Copacabana

Naar boven